Norskt universitet köper hybridmaskin av Masentia

Masentia i Värnamo har sålt en Matsuura Lumex Avance 60 till universitet i Narvik. Maskinen är en hybrid mellan en fleroperationsmaskin och en lasersintringsmaskin. Lumex Avance 60 är flexibel då såväl additiv tillverkning som skärande bearbetning (femaxlig bearbetning) kan utföras.

–Det är den femte Lumex Avance 60 som har sålts i världen, säger Olof Karlsson, säljare på Masentia och den som har sålt maskinen.

Maskinen öppnar upp för spännande produktionsmöjligheter och applikationer bland annat inom vindkrafts- och oljeindustrin. Strukturer och uppbyggnader i tuffa och mycket dyra material, som nickelbaserade superlegeringar, kan skapas och sedan bearbetas femaxligt i Lumex Avance 60.

Nickelbaserade superlegeringar som Inconel är mycket dyra. Med tanke på hur mycket material som tas bort vid skärande bearbetning kan materialkostnaderna sänkas rejält genom att bearbeta i en Lumex Avance 60.

Låt oss anta att en detalj ska göras klart från ett stycke. Detaljen ska vara 350 mm lång, på cadmodellen finns också en uppbyggnad som är fyra centimeter hög och tre cm i diameter.

Det är mängder med material som sparas genom att addera denna uppbyggnad med additiv tillverkningsteknik istället för att skära bort mängder av material från ämnet för att färdigställa detaljen. Laserkällan i maskinen är fiberlaser.

Lumex Avance 60 kommer att visas på EMO i Hannover nästa vecka.

Per Sjögren E-mail:
Publicerad 2019-09-11 09:40:00

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden