Kalmar Rostfria börjar laserskära i egen regi

Med en Prima Power Platino fiber 1530 (4 kW) kan Kalmar Rostfria laserskära i egen regi. Med en Prima Power Platino fiber 1530 (4 kW) kan Kalmar Rostfria laserskära i egen regi.

Legotillverkaren Kalmar Rostfria AB investerar i en fiberlaser från Prima Power. Med en Prima Power Platino fiber 1530 kan de laserskära i egen regi. Fram tills nu har företaget lagt ut uppdragen som krävt laserskärningsteknik på andra.

- Vi kom till en punkt då vi insåg behovet att investera i en egen fiberlaserskärmaskin, säger Daniel Franck som är delägare och tekniskt ansvarig på Kalmar Rostfria. Tidigare har vi mest stansat och nibblat själva och lagt ut laserskärningen på våra samarbetspartners.

- Att det blev just en Prima Power från Din Maskin beror på att vi köpt flera maskiner från Din Maskin tidigare. Vi var i kontakt med några olika aktörer innan valet föll på Prima Power Platino fiber 1530.

I dagarna börjar utbildningen av befintlig personal. Din Maskin kommer installera maskinen i mitten av mars.

-Det är en stor investering att köpa en fiberlaser, men vi hade inte gjort det om vi inte trott på framtiden. Vi har i lika mycket jobb som tidigare. I princip kan vi se en liten nedgång av uppdragen från byggsidan, men i övrigt ser det bra ut.

Sedan 2009 är företaget en del av Calmar Industriteknik AB. Kalmar Rostfria har lång erfarenhet av avancerad plåtbearbetning i framförallt rostfria material och i mindre serier.

-Historiskt sett har vi en bredd som vi kommer köra vidare på, säger Daniel Franck. Vi har lite olika ben att stå på. Vi tillverkar allt från rostfria produkter till hotell och barer som legojobb i små serier samt prototyper.

Kalmar Rostfria hoppas att det även kommer in nya kunder nu när de har laserskärning i huset.

- Volymerna kommer bara fortsätta öka inom laserskärning. Vi kommer fortsätta i samma nisch som tidigare med mindre serier i rostfria material, det är det vi är bäst på, avslutar Daniel Franck.

Gudrun Lindfors-Rönnblom E-mail:
Publicerad 2019-03-06 13:35:40

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Prislista 2019

Begagnat marknaden

Omslag VT 5 19 omslag gulingen 5 2019