Positiv spin-off för JMT

Peter Larsson vd JMT och Roger Cronholm från Schunk vid en palettväxlingsmodul från Schunk. Foto: Schunk Peter Larsson vd JMT och Roger Cronholm från Schunk vid en palettväxlingsmodul från Schunk. Foto: Schunk

Jönköpings Modelltillverkning har under senare delen av 2018 investerat i en ny maskin, kompletterat med palettlösningar och även nyanställt personal för att möta en ökad efterfrågan.

-Satsningarna har givit en positiv spin-off-effekt i företaget, säger Peter Larsson som är delägare för JMT. Efterfrågan 2019 är fortsatt positiv.

Det började med att JMT behövde frigöra kapacitet från de större maskinerna i maskinparken för att effektivisera. Då satsade man på en ny femaxlig fräsmaskin från DMG för mindre enheter. JMT framställer prototyper i lågserier och verktyg till flyg och fordonsindustrin så det gäller att utnyttja maskinerna maximalt för att möta upp kundernas önskemål.

-Rätt bit i rätt maskin, om man så säger, fortsätter Peter Larsson.

För att få ut så mycket som möjligt av den nya maskinen kompletterades fräsen med palettväxlingsmodulen Vero-S NSE3 från Schunk. På så sätt kan man snabbt växla mellan olika paletter och med hög repetitionsnoggrannhet även växla mellan olika komponenter. Precisionen bibehålls om man plockar ut den och sedan sätter in den i maskinen igen.

-Syftet med en palett är att man slipper ställtider i maskinen. Man kan rigga biten utanför maskinen och sen sätta in den i maskinen och köra. Till exempel kan man utnyttja maskinkapacitet på natten med en i förväg riggad palett och sätta igång maskinen när man går hem. Under dagtid kan man då skrota bitar på förmiddagen när man har personal på plats. Under körning av en bit kan man rigga nästa bit, säger Peter Larsson.

Parallellt med den färdiga palettlösningen till maskininvesteringen har företaget själva utvecklat ett palettsystem baserat på Vero-S NSE Mini från Schunk för övriga maskiner.

-Vi visste hur det funkade så vi har byggt ett eget system som passar till de andra maskinerna. På så vis kan vi utnyttja maskinparken maximalt. Det går snabbt och enkelt att växla mellan olika jobb med bibehållen tolerans, vilket ger ett effektivare arbetssätt. Personalen är mycket nöjda och glada över lösningen.

Medarbetarna har stor del i företagets framgång. Peter Larsson är noga med att framhäva personalens delaktighet.

-Vår kompetenta personal har en lång erfarenhet av branschen och bidrar till utvecklingen av JMT.

Så sent som i höstas anställde JMT en ny medarbetare. I dagarna påbörjade ännu en nyanställd sitt arbete hos företaget. På JMT är man medveten om svårigheten att få tag i rätt personal men säger sig haft tur vid de senaste rekryteringarna.

-Det kan vara så att arbetsplatsen i sig är lockande. Vi kör enstycksproduktion och arbetar inte i skift, avslutar Peter Larsson.

JMT har nu 16 anställda.

Gudrun Lindfors-Rönnblom E-mail:
Publicerad 2019-01-23 14:00:00

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden