Låg energiförbrukning i ny kraftlaser från Mazak

Ravemas Alexander Eriksson ses här framför den nya laserskärmaskinen. Foto: Per Sjögren Ravemas Alexander Eriksson ses här framför den nya laserskärmaskinen. Foto: Per Sjögren

En ny laserskärmaskin från Mazak är OptiPlex 3015 NEO, en fiberlaserskärmaskin med en resonator på 15 kW. Det är den Mazaklaser som hittills har den kraftigaste resonatorn.

OptiPlex 3015 NEO var också utrustad med den nya tekniken Laser Beam Shaping som är utvecklad av Mazak. Med tekniken går det att skära tjocka material med mindre kraft jämfört med mer konventionella laserskärmaskiner.

–Det går också åt mindre gas jämfört med andra laserskärmaskiner samt att elförbrukningen är lägre, säger Alexander Eriksson, produktspecialist laserskärmaskiner på Ravema som är återförsäljare av Mazak i Sverige.

OptiPlex 3015 NEO har flera automatiserade funktioner som sammantaget innebär betydligt kortare omställningstider jämfört med standardlaserskärmaskiner.

Maskinen har automatisk växling av munstycken, samt automatisk fokusdetektering och positionering för att förbättra användarvänligheten och optimera insticksprestandan.

Laser Beam Shaping (som kan översättas till ”formning av laserstråle”) är inbyggt i maskinens skärhuvud. Med denna teknik kan laserstrålens diameter automatiskt justeras och energikoncentrationen för att säkerställa bästa möjliga resultat på olika material och tjocklekar.

OptiPlex 3015 NEO har en kamera för automatisk centrering av munstycket. Med kamerans hjälp visualiseras munstyckets placering på maskinens skärm.

Det möjliggör för operatören att göra justeringar på laserstrålen samtidigt som nestingfunktionen automatiskt bestämmer hur detaljerna ska arrangeras för optimal skärning av plåten.

Styrsystemet i OptiPlex 3015 NEO är Mazaks SmoothLx.

OptiPlex 3015 NEO demonstrerades under mässan Euroblech som gick av stapeln i Hannover i oktober.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2022-11-16 15:10:13

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden