Världspremiär hos Water Jet Sweden

 Foto: Per Sjögren Foto: Per Sjögren

Förra veckan genomfördes mässan Euroblech i Hannover. En av utställarna var den svenska tillverkaren av vattenskärmaskiner Water Jet Sweden som premiärvisade NC5 Ultra.

–Det är en femaxlig maskin med måtten 3 x 2 meter, som kan skära i full 3D. Det är en lätt, stabil och flexibel vattenskärmaskin, säger Pär Rosenquist, produktionschef på Water Jet Sweden AB. 

Z-enheten (det vill säga den vertikala balken som håller skärhuvudet) är av kolfiber och har en totalvikt på endast 68 kg.

Det är en kraftig viktminskning jämfört med vad Z-enheter väger på likartade vattenskärmaskiner, såväl på Water Jet Swedens maskiner som för konkurrenternas maskiner för den delen.

I och med att Z-enheten på NC5 Ultra har låg vikt möjliggörs även effektiv bearbetning av lätta material som till exempel gummi och kolfiber.

Det är inte omöjligt att skära lätta material med traditionella vattenskärmaskiner, men de är optimerade för bearbetning av konventionellt stål och andra hårda material. NC5 Ultra är lika bra på båda.

NC5 Ultra kan också bestyckas med tillvalet Tube Cutting Device. 

–Det är en rotationsenhet vilket gör att man kan skära rör och andra runda material, säger Pär Rosenquist.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2022-11-03 14:25:16

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden