Ledaren nr 6 2020

Automation är högaktuelltAutomation är högaktuelltäven i framtiden

Under de senaste tio åren har många svenska verkstäder valt att satsa på automation. Ämnet automation är ”hett” och kommer fortsätta att vara så även i framtiden. Allt fler företag, framför allt de som inte har automation idag, kommer att satsa på det för att stärka sin marknadsposition.

Genom att automatisera kan ett verkstadsföretag kraftigt öka sin produktionskapacitet med befintlig personal. Att låta en robot betjäna en verktygsmaskin innebär att man får en mycket högre tillgänglighet av den. Roboten servar maskinen oavbrutet, laddar alltid ämnen och tar ut detaljer i rätt tid, samt kan utföra arbetsuppgifterna dygnet runt.

Det finns mycket att studera inom automation. Två relativt nya produkter på den svenska marknaden är Okumas Armroid och Starmatiks Hyper Bending System.

  Armroid är en inbyggd robot för Okumas svarvar och flerfunktionsmaskiner som till exempel Multusmaskinerna.

  Armroid öppnar upp för helt nya möjligheter när det gäller skärande bearbetning och automation. Genom att roboten är integrerad i en svarv eller i en flerfunktionsmaskin kan den utföra uppgifter samtidigt som bearbetning sker i maskinen.

  Roboten kan till exempel vara ett stöd för ett arbetsstycke och spola bort spån på kritiska områden inne i maskinen.

  Hyper Bending System är ett helautomatiskt system för robotiserad kantpressning av detaljer upp till 600 x 600 mm på en liten yta.

  I Hyper Bending System utförs verktygs- och gripdonsbyten helt automatiskt vilket innebär möjlighet till kökörning av flera unika detaljer. Tack vare Starmatiks offlineprogrammening SimulEasy, programmeras både robot och kantpress offline för att minimera ställtid och programmering vid cellen.

I detta nummer kan du läsa om Armroid och Hyper Bending System under vinjetten The show must go on. Där presenterar vi vad utställare hade visat om Elmia Produktionsmässor 2020 genomförts som planerat. Stenbergs skulle ha demonstrerat Armroid och Din Maskin tänkte visa Hyper Bending System.

Det är för tredje numret i rad som vi genomför The show must go on. Vårt initiativ har tagits emot väl och många tycker att det är en bra idé att lyfta fram någonting positivt i dessa coronatider.

Avslutningsvis önskar jag er alla en riktigt skön sommar. Vi ses i augusti.

Per Sjögren
Chefredaktör

PS
Du kan läsa Verkstadstidningen på
nätet om du jobbar hemma.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-06-11 21:59:00

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden