Ledaren nr 5 2020

Verkstäder inom EU måste vara öppna

En av många framgångsrika och konkurrenskraftiga legotillverkare är Isakssons Metallindustri i småländska Hok. Företaget drivs av bröderna Patrik och Joel Isaksson (den tredje generationen Isaksson som driver företaget). När bröderna tog över 2013 var antalet anställda sex, idag har företaget 20 medarbetare.
  Under det senaste decenniet har Isakssons haft en årlig tillväxt på mellan 15-20 procent. Ökad produktion har uppnåtts tack vare fler antal anställda och en modern maskinpark. På sidorna 30-33 kan du läsa om Isakssons Metallindustri.

Det finns gott om underleverantörsföretag som Isakssons inom EU. Den Europeiska Unionen har en mycket vital verkstadsindustri med världsledande tillverkare av verktygsmaskiner, såväl för skärande bearbetning som tillverkare av maskiner för plåtbearbetning. EU har också en stor fordonsindustri som sysselsätter miljontals människor.
  EU och den inre marknaden har bidragit till tillväxt och skapat arbete för många miljoner människor inom unionen. EU:s inre marknad är en succé och ett riktigt power house.
  Mot den bakgrunden kan inte nedstängningar av hela länders ekonomier hålla på under en längre period inom EU, trots coronaeländet.
  Hjulen måste börja snurra annars kan det på lite längre sikt bli en ekonomisk katastrof för Europa, med allt vad det kan leda till. Positivt är att länder nu börjar öppna upp allt mer.
  När detta skrivs (28 april) har Volvo Cars och Scania dragit igång sina verksamheter, i Tyskland startade VW upp sin fabrik i Wolfsburg. I april kom indikationer om att Italien skulle öppna upp i början av maj. 

Det är inga stora volymer som produceras så här i början, men det är ändå positiva signaler som skickas ut till den övriga industrin att hjulen långsamt börjar snurra.
  För trots coronaelände är det oerhört viktigt att företag kan komma igång och göra affärer samt bidra, i alla fall på lite längre sikt, tills det blir en ordentlig fart på ekonomin.
  Verkstadsföretag, oavsett om de ligger i Italien, Tyskland, Belgien, Sverige eller Spanien kan inte vara stängda – de måste vara öppna.

Per Sjögren
Chefredaktör

PS
Du kan läsa Verkstadstidningen på
nätet om du jobbar hemma.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-05-07 22:00:00

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden