Ledaren nr 3 2020

Trots orostider fortsätter industrin att leverera

I början av mars hade över 3 000 människor dött i Kina på grund av coronavirusets smittspridning. Höga dödstal har också rapporterats från Korea. I Europa, framför allt i Italien men också i Frankrike, växer antalet nya smittfall hela tiden.
 Sverige har över dussinet bekräftade fall och telefonerna har gått varma till Vårdguiden 1177 till följd av oron för virusets spridning. Vid en skola i Stockholm fick barn som hade varit på sportlov i norra Italien inte komma till skolan när de väl var hemma.
 Oron för coronaviruset sprider sig runt om i världen. De med nedsatt lungfunktion bör vara mycket försiktiga. Det största hotet är nog rädslan för och ovissheten om coronavirusets utbredning, ingen vet hur utvecklingen blir.

Coronaviruset påverkar inte bara människor och samhällen utan även världsekonomin. Sista veckan i februari var börsrasen de största sedan finanskrisen 2008.
 Viruset har fått konsekvenser på mässfronten också. Ett par dagar innan denna ledare skrevs (3 mars) meddelade arrangörerna för Metav i Düsseldorf och GrindTec i Augsburg att utställningarna har skjutits på framtiden. GrindTec (slipning) ska genomföras i november. Nytt datum för Metav (metallbearbetning) var ännu inte fastställt i början av mars.
 Det är mörka moln över världen och lätt att ryckas med i en allmän känsla av pessimism. Men det finns också många ljusglimtar. Flera centralbanker är beredda att stimulera ekonomin och finansministrarna inom G7–länderna har diskuterat stödåtgärder.

Till det positiva hör också att verkstadsindustrin fortsätter som vanligt med hög produktion. Ett tecken på det är DMG Moris öppna hus i Pfronten i Bayern i mitten av februari. Under utställningen genomfördes affärer för 135 miljoner euro. 338 nya maskiner och 38 lagermaskiner såldes.
 7 400 personer besökte öppna huset, varav 115 kom från Sverige. De reste till Pfronten i en kundresa som DMG Mori Sweden organiserade. De svenska kunderna var där för att få nya idéer till hur de kan effektivisera sina företag än mer.
 Av de totalt 376 maskinerna som såldes under utställningen kommer 14 att installeras i Norden, fler än hälften av dem är sålda till svenska verkstäder. Trots allmän oro fortsätter verkstäder att satsa och rustar sig för framtiden.

 Verkstadsindustrin levererar, oavsett vad som händer i världen.

Per Sjögren
Chefredaktör

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-03-12 22:59:55

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden