Ledaren nr 7 2019

Ett viktigt bidrag för att motverka en förlegad syn på verkstadsindustrin

Unga som växer upp får en mycket skev bild av verkstadsindustrin. Många gånger beskrivs den som "smutsig, bullrig och tråkig". Vanföreställningar om industrin gör att för få ungdomar söker sig en framtid i den, vilket är illa.

Svensk verkstadsindustri växer, samtidigt som stora pensionsavgångar står för dörren. Ungdomar kommer verkligen att behövas i industrin i framtiden. För att attrahera unga till industrin behöver de få en uppdaterad bild av den.

Ett av många företag som engagerar sig i återväxten är Gnosjö Automatsvarvning som har genomfört många initiativ för att motverka den skeva bilden av industrin. I juni deltog företaget på Dreamhack på Elmia i Jönköping, som är världens största LAN-party*.

På Dreamhack träffas spelnördar, streaming-personligheter och kända esportstjärnor som är där för att tävla mot varandra och njuta av vad gamingvärlden har att erbjuda. Gnosjö Automatsvarvning var på plats med en avancerad VR-simulator som datorspelande besökare (mestadels ungdomar) fick prova.

I simulatorn hade en virtuell värld runt en Index MS-maskin (flerspindlig svarv) skapats. Det var upplagt som ett spelmoment med tidsklocka där besökaren hade tre minuter på sig att klara av en uppgift. Klarade de inte uppgiften blev det game over.

Att delta på Dreamhack var ett sätt för Gnosjö Automatsvarvning att säkra återväxten till företaget.

Legotillverkaren utforskar möjligheten i att utbilda sina medarbetare med VR (Virtual Reality).

Linda Fransson, vd för Gnosjö Automatsvarvning, konstaterar i ett pressmeddelande ”Vi har fått kvitto på det vi sökte. Att kunna attrahera och utbilda framtida operatörer och ställare med avancerade VR-simulatorer kommer att öka möjligheterna för oss som tillverkande företag att nå ut till nya medarbetare.”

Gnosjö Automatsvarvning uppskattar att cirka 500 besökare testade VR-simulatorn. Emellanåt var kön lång till deras monter. Många på Dreamhack blev också positivt överraskade över att finna ett verkstadsföretag mitt bland tusentals spelande människor.

Genom att testa VR-simulatorn har hundratals ungdomar fått en inblick i hur en modern verktygsmaskin kan se ut och hur den fungerar. De har lärt sig att avancerad IT förekommer inom verkstadsindustrin, framför allt har de fått en positiv bild av Gnosjö Automatsvarvning.

De unga har fått kännedom om hur ett modernt verkstadsföretag kan se ut samt att avancerad och intressant teknik förekommer inom industrin.

Gnosjö Automatsvarvning har onekligen givit ett viktigt bidrag för att motverka en förlegad syn på verkstadsindustrin.

Per Sjögren

*Ett LAN-party är när ett antal datoranvändare träffas för att koppla samman datorerna i ett LAN (Local Area Network, lokalt nätverk). De i särklass vanligaste syften för ett LAN-party är att spela datorspel mot varandra. Källa: Wikipedia

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2019-08-14 11:41:45

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden