Ledaren nr 12 2015

Investeringarna har gett resultat

De verkstäder som satsar på automation, lean production och verktygsmaskiner, som till exempel flerfunktionsmaskiner, går en ljus framtid till mötes. För att understryka min tes går jag bakåt i tiden.

Under 90-talet och en bra bit in på 00-talet var det populärt bland svenska beställarföretag att outsourca tillverkning till låglöneländer. Inköparna och andra direktörer tittade på kalkylerna som såg riktigt bra ut "Titta vad billigt" sa de.

Fler och fler företag hängde på trenden, Polen, Tjeckien och framför allt Kina blev populära länder att lägga produktion i. Men så kom en vändpunkt. Under år 2005 kom allt fler tecken på att produktion började komma tillbaka till Sverige.

Många köparföretag som hade lagt ut produktion till låglöneländer drabbades av följdkostnader på grund av för dålig kvalité och leveransförseningar från verkstäderna i dessa länder. Ett till synes billigare alternativ blev många gånger betydligt dyrare.

Trots uppenbara brister fortsatte många svenska företag att köpa från verkstäder i låglöneländer (det var ju billigt). Svenska verkstäder svarade med att satsa på avancerade maskiner, automation och lean production för att bli mer konkurrenskraftig.

Dessa investeringar har nu gett resultat. Under de senaste åren har produktion i större utsträckning än tidigare kommit tillbaka till Sverige. Ett av flera exempel är FM Mattsson Mora Group AB (med varumärkena FM Mattsson och Mora Armatur) som plockade hem produktion från en underleverantör i Kina.

FM Mattsson lyckades effektivisera produktionen så mycket i Sverige (bland annat tillämpar de lean production) att det inte blev lönsamt att ha tillverkning i Kina.

Med effektiva verktygsmaskiner, som till exempel femaxliga fleroperations- och flerfunktionsmaskiner, och automation har många svenska verkstäder vässat sin produktion. Moderna maskiner och automation har inneburit att lönekostnaden utslaget per producerad detalj kunnat sänkas rejält hos dessa verkstäder.

När vi nu är på väg mot den andra hälften av 10-talet står många svenska underleverantörer väl rustade och kan leverera detaljer till konkurrenskraftiga priser, vilket sammantaget innebär att lönsam produktion kan utföras i vårt avlånga land.

Avslutningsvis önskar jag er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år. Vi ses 2016.

Per Sjögren

Per Sjögren E-mail:
Publicerad 2016-06-07 13:21:19

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Prislista 2019

Begagnat marknaden

Verkstadstidningen 08 2019 Begagnatmarknad 08 2019