Ledaren nr 6 2015

Maskintillverkarna har vänt på steken

Vi lever i en spännande tid när det gäller teknikutvecklingen. Jag tänker på utvecklingen av maskinmodeller där additiv teknik kombineras med femaxlig bearbetning i en och samma maskin. I dessa maskiner kan material skäras bort och pulvermaterial kan läggas på.

En betydande fördel med hybridmaskinerna är att material och tid kan sparas. Maskintillverkarna har vänt på steken när de utvecklade dessa maskiner, istället för att enbart ta bort material i maskinen, läggs även material på. På det här sättet får man fram produkter snabbare och billigare, förutom material, sparas även tid.

Dessa hybridmaskiner har en spindel där verktyg kan växlas in, de kan även ha en alternativ två 3D-printer-huvuden som växlas in från verktygsmagasinet.

Maskintypen öppnar upp för många spännande produktionsmöjligheter, en användare har en enorm geometrisk frihet. En hybridmaskin kan användas för att reparera maskindelar. En skadad maskindel/komponent kan spännas upp och repareras genom att material adderas och sedan bearbetas färdigt.

DMG Mori, Mazak och Tongtai är ett par verktygsmaskintillverkare som har utvecklat en hybridmaskin. Hermle har också slagit in på samma linje. De har en modell där en femaxlig fleroperationsmaskin är utrustad med en enhet för additiv teknik.

I Hermles maskin accelererar metallpulverartiklarna till mycket hög hastighet med hjälp av en bärargas och appliceras genom ett munstycke på arbetsstycket. Munstycket har Hermle placerat vid sidan om frässpindeln.

Ännu så länge är additiv teknik i kombination med femaxlig bearbetning så gott som ny, många är ovetande om att maskintypen existerar. Men hybridmaskinen kommer att uppmärksammas, för helt klart innebär den att produktionen kan effektiviseras ännu mer.

Vi kommer att få se en och annan hybridmaskin i Sverige under de kommande åren. Svenska verkstäder är bra på att ta till sig ny teknik. De företag som brukar klara sig bäst är de som inser värdet av att tänka i nya banor och har modet att våga genomföra förändringar. Den egenskapen har gjort att vi klarat oss bättre än många andra länder i vår omvärld.

Avslutningsvis önskar jag er alla en mycket trevlig sommar. Vi ses i augusti.

Per Sjögren

Per sjögren E-mail:
Publicerad 2016-06-07 13:17:06

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Prislista 2019

Begagnat marknaden

Verkstadstidningen 08 2019 Begagnatmarknad 08 2019