Ledaren nr 6 2022

En viktig mötesplatsEn viktig mötesplatsför svensk verkstadsindustri

Förra månaden genomfördes Elmia Produktionsmässor som består av mässorna Elmia Verktygsmaskiner, Elmia Plåt, Elmia Automation, Elmia Svets och Fogningsteknik, Elmia 3D och Elmia Polymer.
  Besökssiffrorna på mässorna var något lägre än 2018 då utställningarna genomfördes senast. Elmia Verktygsmaskiner där även Elmia 3D ingår besöktes av 12 273 personer, att jämföras med 2018 då antalet besökare var 15 249.  Men då hade vi inte genomgått en pandemi med allt vad det innebär som gör att det fortfarande finns många som inte vill eller får resa.
  En annan aspekt är också att vid många svenska verkstadsföretag har de otroligt mycket att göra och har inte tid att resa. Mot den bakgrunden måste Elmia Produktionsmässor 2022 räknas som en framgång.

De som besökte mässorna hade mycket att studera. Där fanns den senaste tekniken när det gäller verktygsmaskiner, skärande verktyg, mjukvaruprogram, innovativa automationslösningar, med mera.
  Ett av många exempel var Matsuuras MAM72-35V PC32 som demonstrerades av Masentia. MAM72-35V PC32 är en femaxlig fleroperationsmaskin ihop med ett palettsystem med 32 palettplatser. Palettsystemet är helt integrerat med maskinens styrsystem, vilket innebär att det är en ”lättkörd” produktionscell.
  MAM står för Matsuura Automated Manufacturing och 72 för att i denna maskincell kan upp till 72 timmar av oavbruten produktion utföras. Denna anläggning är ingenting annat än en ”fabrik” i fabriken.
  Genom att ta till sig tipsen och idéerna från Elmia och implementera dem vässar sig svenska verkstadsföretag än mer och stärker sin konkurrenskraft. Mässorna på Elmia är därför en viktig mötesplats  för svensk verkstadsindustri.

Verkstadsindustrin är en av motorerna i svensk ekonomi och betyder oerhört mycket för vårt välstånd. En stark industri är en förutsättning för att vi kan fortsätta att ha en hög levnadsstandard i Sverige.
  Avslutningsvis önskar jag er en riktigt skön sommar, vi ses i augusti.

Per Sjögren
Chefsredaktör

PS
Ny notis varje dag på hemsidan.
verkstadstidningen.se

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2022-06-13 06:00:00

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden