Ledaren nr 5 2022

En flexibel maskintyp som kraftigt rationaliserar produktionen

Ett verkstadsföretag måste hela tiden ligga i framkant när det gäller teknik, gör de inte det, är det någon annan som är effektivare och då hamnar jobben där. Den dagen ett företag slutar att vilja bli bättre blir de snart omsprungna.
  En av flera maskintyper som företag kan använda sig av för att effektivisera produktionen är den femaxliga fleroperationsmaskinen. Det är en flexibel maskintyp som stärker verkstadsföretagens konkurrenskraft.

I maskintypen kan detaljer med komplexa geometrier göras helt färdiga i en och samma uppspänning. Alternativet att tillverka detaljer färdigt i flera olika maskiner tar lång tid och framför allt kostar det pengar.
  Den femaxliga fleroperationsmaskinen effektiviserar produktionen och ger fördelar som kraftigt minskade cykeltider. Det finns exempel från svenska verkstäder som har sänkt cykeltiderna med mellan 50–70 procent på vissa detaljer.
  I en femaxlig flerop där femaxlig simultanbearbetning kan utföras innebär en stor produktionsfrihet, då spindeln kan komma runt ett helt ämne utan att släppa ytan. Det medför att mycket fina ytor kan erhållas på detaljer.

Svenska verkstäder köper i allt större utsträckning femaxliga fleroperationsmaskiner. Även om maskintypen är vanligt förekommande inom industrin är det åtskilliga svenska företag som inte använder den, men intresse för att börja använda sig av den finns.
  Ett mycket bra tillfälle för de som vill studera femaxliga fleroperationsmaskiner blir på Elmia Verktygsmaskiner som genomförs 10–13 maj i Jönköping. Flera utställare kommer att demonstrera denna maskinkategori, bland annat MaskinFransson, Ravema, Masentia, DMG Mori Sweden, med flera.

Per Sjögren
Chefsredaktör

PS
Ny notis varje dag på hemsidan.
verkstadstidningen.se

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2022-05-05 21:59:59