L
Nyhetsarkiv
Gudrun Lindfors-Rönnblom

Gudrun Lindfors-Rönnblom

Write on onsdag, 15 november 2017

Digitaliseringen är ett produktivitetsverktyg

Att industri 4.0 är på tapeten kunde skönjas under EMO-mässan i Hannover i september. I många montrar sågs maskiner märkta med en industri 4.0-dekal. Just nu går digitaliseringen fram med en väldig fart.

Nu är det inte så att industri 4.0 är ett mål i sig själv som verkstäder måste tillämpa. Digitaliseringen är ingenting annat än ett verktyg för att hjälpa företag att bli mer produktiva, samt uppnå ökad säkerhet i deras produktionsprocesser och högre flexibilitet.

Ett av många exempel på hur industri 4.0 kan tillämpas är Sandvik Coromants Silent Tools+. Med systemet, som består av mjukvara och vibrationsdämpande bommar med inbyggda sensorer, får en användare översikt av produktionsprocessen i realtid.

Genom att använda Silent Tools+ kan man i realtid få indikation på ytfinheten, samt indikation på vibrationer (innan man hör dem, eller på annat sätt märker att de uppstår).

Med Silent Tools+ har man också koll på temperaturen i dämpningssystemet samt statusen på batterierna i elektroniken, allt förstås i realtid. Det går också att spela in ytfinheten och få dokumentation på hela bearbetningen. Sammantaget innebär Silent Tools+ en effektivare och framför allt säkrare produktionsprocess för kunderna.

När det gäller svetsning och Esab, resonerar företaget som så, att i framtiden kommer en stor del av produktionsutrustningen i verkstäderna att vara sammankopplade och rapportera händelser till överordnade system för lagring och bearbetning av behövlig information.

Esab har skapat molntjänster för att integrera maskiner och avdelningar, under namnen WeldCloud och CutCloud. Här kan man koppla samman data från produktionen, kapacitet, flöden och information om företaget, som kan användas för att bland annat upptäcka förbättringsmöjligheter.

Visionen med industri 4.0 är att industrin ska vara en del av en smart uppkopplad värld. Målet är att skapa den smarta fabriken där det mesta är uppkopplat. Många inom verkstadsindustrin är intresserade av denna smarta uppkopplade värld.

Det är också en hel del i branschen som frågar sig om digitaliseringen verkligen är lösningen på att effektivisera produktionen vid deras företag. De har skäl till att avvakta, för industri 4.0 är inte lösningen för alla företag när det gäller att effektivisera produktionen.

Men för många verkstadsföretag innebär digitaliseringen att de även i framtiden kommer att kunna växa och fortsätta vara konkurrenskraftiga.

Per Sjögren
Chefredaktör

 

Write on onsdag, 15 november 2017

Partille Tool Trading presenterar efterfiltret Filtermist S-Fusion. Den nya filterkonstruktionen från brittiska Filtermist är effektiv för bearbetningsmaskiner som jobbar i hög hastighet och med höga kylvätsketryck, vilka ofta skapar oljedimma.

Write on onsdag, 15 november 2017

Tyska Dürr EcoClean byter namn till Ecoclean GmbH i samband med försäljning av bolaget till SBS Ecoclean Group. Ecoclean kommer fortsatt ha sin kärnverksamhet inom utveckling och produktion av miljövänliga lösningar för industriell rengöring.

Write on onsdag, 15 november 2017

Sedan den 10 november är Vesna Almqvist säljare för affärsområdet Gripping Systems hos Schunk. Med placering på kontoret i Jönköping kommer hon ansvara för två säljdistrikt. Vesna Almqvist kommer senast från Edströms Maskin där hon sålt skärande och hållande verktyg, men har mångårig erfarenhet från svensk industri.

Write on onsdag, 15 november 2017

MKH-press har premiärvisning av en ny automationspress under pågående Elmia Subcontractor. Pressen, som är en vanlig verkstadspress på 100 ton, har utrustats med samma automatiska funktioner som större produktionspressar.

Write on onsdag, 15 november 2017

Under pågående Elmia Subcontractor (14-17 november) ställer Digital Mechanics ut det senaste inom additiv tillverkning med nya HP-tekniken. De har under mässan även bjudit in expertis med olika kunskapsfält inom 3D-tillverkning till montern, där besökare kan få veta mer. Digital Mechancis ställer ut i Hall B monter B08:67.

Västeråsföretaget Digital Mechanics grundades 2005 och vänder sig till kunder inom tillverkningsindustrin.

Write on onsdag, 15 november 2017

Per Selskog blir affärsområdeschef för Mazak och maskinförsäljning hos Ravema där han efterträder Hans Jigbäck som går i pension efter 39 år i företaget. Per Selskog kommer närmast från Mastec där han de senaste tio åren arbetat som global sälj- och marknadschef. Han tillträder sin nya tjänst i januari 2018.

 

Write on onsdag, 01 november 2017

Schunk presenterar en verktygshållare för drivna verktyg, Schunk Tribos. Ett system med polygonal spännteknik som kan användas även för svarvar och automatiska roterande transfermaskiner.

Write on onsdag, 01 november 2017

Det finns hopp när det gäller att hitta arbetskraft

Rekordmånga svenska underleverantörer vill nyanställa. Det finns emellertid ett problem; det saknas arbetskraft. Det visar Underleverantörsbarometern som presenterades av Svensk Industriförening, Sinf, i augusti.

Det är faktiskt så illa att bristen på utbildad arbetskraft hotar industrins tillväxt. Att 92 procent upplever någon typ av högkonjunktur är förstås glädjande, men den måste kunna förvaltas, enligt Sinf i Underleverantörsbarometern.

Såväl svenska underleverantörer som verkstadsföretag med egna produkter får nu lida för ett utbildningssystem som inte kan leverera tillräckligt många utbildade elever som industrin behöver. Därför måste verkstäderna själva försöka att hitta arbetskraft.

Många verkstäder tillämpar principen att anställa personal som någon medarbetare på företaget känner och kan gå i god för. Det kan vara personer som är händiga och teknikintresserade. "Det är viktigt att det är rätt person", som vd:n för ett Stockholmsföretag berättade för mig förra året.

Den nyanställde skolas sedan in i arbetsuppgifterna och får lära sig tekniken. Denna procedur för att få tag på arbetskraft är numera praxis vid många mekaniska verkstäder i Stockholmsområdet.

I Överum i Småland ligger CNH Industrial Sweden, ett företag med egna produkter. De utvecklar och tillverkar redskap för jordbearbetning, sådd och spridning inom lantbruket. Produkterna säljs över hela världen under varumärket Överum.

CNH i Överum, som har 130 anställda, ser en stor uppgång för sina produkter och har behov av fler anställda. Men det är svårt att hitta kvalificerad personal.

CNH Industrial Sweden har därför tagit initiativ till ett integrationsprojekt tillsammans med arbetsförmedlingen i Västervik och Lernia i Kalmar län, samt Montico som är en helhetsleverantör inom human resources.

Projektet innebär att totalt 15 nyanlända ska få börja arbeta på fabriken i Överum i februari. CNH har satt målet högt. De nyanlända utbildas till kvalificerade yrken som svetsare och cnc-operatörer. Utbildningen startades före sommaren och tidigt i höstas påbörjades yrkespraktiken och den första kullen av elever började med arbetspraktik.

När de nya medarbetarna börjar att arbeta på CNH i vinter blir de en resurs, som innebär att företaget kan öka produktionen av sina produkter som efterfrågas av kunder över hela världen.

Det finns hopp runt om i landet när det gäller att hitta arbetskraft.

Per Sjögren

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

bild webb prislista 2018

Begagnat marknaden

  • omslag vt 11 2017omslag gulingen 11 2017

Sök i nyheter