L

Automationsdagar hos Ravema

Foto: Per Sjögren

Den 7-8 mars genomför Ravema öppet hus där automation är i fokus. Temat under automationsdagarna är nyttjandegrad och flexibilitet. Cirka 100 kunder besökte Ravema Smart Automationsdagar på tisdagen, Verkstadstidningen var också på plats.

Det vi och besökarna fick se var bland annat en automationslösning med fleroperationsmaskinen Mazak HCN 6800 som var utrustad med många verktyg. Maskinen hade ett Fastems FMS-system integrerad. I denna typ av cell kan såväl korta som medelstora serier köras med hög lönsamhet, nya produkter samt återkommande batcher kan köras mycket snabbt i FMS-systemet.

–Vi har sålt liknande system till kunder runt om i landet, säger Hans Jigbäck, affärsområdeschef på Ravema.

–Det handlar om att få ut så många spindeltimmar som möjligt i en verktygsmaskin, vilket man uppnår med denna typ av automationslösning, fortsätter han.

En annan automationslösning i Ravemas demohall är  fiberlaserskärmaskinen Mazak Optiplex Nexus 3015 Fiber, som betjänas av en 6-axlig Yaskawarobot. Att programmera denna cell går otroligt snabbt, det tar endast ett par minuter.

Ravema och Yaskawa Nordic gemensamt har utvecklat en lösning/funktioner som kommer att revolutionera programmeringen av celler där laserskärmaskinen är en Mazak och roboten en Yaskawa.

Mer om Ravemas automationsdagar kan du läsa om i nummer 4 av Verkstadstidningen som utkommer 12 april.

 

Per Sjögren
Publicerad onsdag, 08 mars 2017 13:05 Uppdaterad torsdag, 23 mars 2017 13:46

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

bild webb prislista 2018

Begagnat marknaden

  • omslag vt 11 2017omslag gulingen 11 2017

Sök i nyheter