L

En komplett och mångsidig automationslösning

Foto: Per Sjögren

Under ett öppet hus i slutet av förra året visade Duroc Machine Tool en komplett och mångsidig automationslösning med en Doosan multifunktionssvarv. Cellen kommer att installeras hos ett svenskt verkstadsföretag i Mellansverige.

Maskinen var en Puma MX 2100 LST som var utrustad med huvud- och motspindel, b-axel, nedre revolver och hade ett stångmagasin (LNS) integrerat. Maskinen hade också automatiserats med robot.

MX 2100-maskinen betjänades av en robotlösning från Robo Job som är en standardprodukt för små- och medelstora serier. Det går mycket fort att rigga om till ett nytt jobb i Robo Job, det tar ungefär fem minuter.

En av flera finesser är att Robo Job inte är i vägen för operatören om denne vill utföra arbeten inne i verktygsmaskinen eller betjäna den manuellt. Roboten är nämligen placerad vid sidan om maskinen, vilket innebär en bra åtkomlighet för en maskinoperatör.

Fördelen med denna typ av automationslösning är att det ger en användar möjlighet till att komma åt i stort sett obegränsat.

Här är två exempel. Tillämpas stångbearbetning kan Robo Job hämta detaljer i motspindeln och stapla dessa på en pall. Det kan också vara så att en verkstad kan ha specifika detaljer som de inte vill köra ut i fångaren då kan Robo Job användas för att hämta detaljer via stångmagasinet.

 

Per Sjögren
Publicerad onsdag, 08 februari 2017 13:55 Uppdaterad onsdag, 08 februari 2017 13:08

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

bild webb prislista 2018

Begagnat marknaden

  • omslag vt 11 2017omslag gulingen 11 2017

Sök i nyheter