L

Automatiserat skärlaserkoncept från Trumpf

TruLaser Center 7030
Per Sjögren

På Euroblech-mässan som arrangerades helt nyligen, demonstrerade tyska Trumpf ett helt nytt koncept med TruLaser Center 7030. I denna anläggning utförs automatiserad laserskärning med en fastkroppslaser.

–Det är en helautomatisk anläggning där laserskärning och automation, sortering, med mera utförs. Det är allt från inlastning av råmaterial till stapling av färdiga detaljer, allt i en enda anläggning och det är en säker process, säger Stefan Wallén, försäljningsingenjör på dotterbolaget Trumpf Maskin.

Automation av en laserskärmaskin där resonatorn är en fastkroppslaser (t ex disk- eller fiberlaser) förekommer inom industrin. Trumpf Maskin har installerat flera sådan automationslösningar där laserkällan är Trumpfs egentuvecklade TruDisk.

För att processen i en sådan anläggning ska vara säker måste palettväxling utföras. En fastkroppslaser har en mycket hög energitäthet, strålen ligger nära infrarött och är livsfarlig. Därför är en laserskärmaskin med en fastkroppslaser helt tillsluten. Nu har alltså Trumpf utvecklat en helt automatiserad laserskäranläggning för detta ändamål. I TruLaser Center 7030 sitter en TruDisk på 6 kW.

Stefan Wallén förklarar fördelar med anläggningen:

–Det stora problemet med att automatisera en 2D-laserskärmaskin, om den har flygande optik, är att detaljer kan ställa sig på högkant, eller så kan stopp av olika slag inträffa.

TruLaser Center 7030 hanterar både små och stora detaljer, tack vare ett bordsunderstöd för detaljer.

 

Per Sjögren
Publicerad onsdag, 02 november 2016 12:06 Uppdaterad onsdag, 16 november 2016 11:41

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

bild webb prislista 2018

Begagnat marknaden

  • omslag vt 11 2017omslag gulingen 11 2017

Sök i nyheter