L

Problemlösning på schemat

Mosbah, Alva och Maryam i klass 9B på Tiundaskolan i Uppsala fick pris för sitt bidrag.

Svenska teknikföretag och verkstadsindustrin behöver fler utbildade ingenjörer för framtiden. Det måste till en samlad insats från branschen för att skapa intresse för yrket, då många unga inte vet vad en ingenjör gör.

En av satsningarna på området är Årets Problemlösare som är branschföreningen Teknikföretagens projekt för att stötta teknikundervisningen på högstadiet. Årets Problemlösare innebär att eleverna på lektionstid får ingenjörsuppdrag från olika företag och i grupparbetets form jobbar fram kreativa problemlösningar. Intresset för årets upplaga var rekordhögt. Högstadieelever i årskurs 8-9 från hela landet deltog i projektet. Av dessa valde cirka 700 att skicka in sin lösning som tävlingsbidrag till Årets Problemlösare.

Tävlingen resulterade i många fina bidrag från framtida ingenjörstalanger. Därefter valde Teknikföretagens jury ut nio pristagare i kategorierna ”bästa film”, ”störst framtidspotential” och ”mest innovativa lösning”. Tiundaskolan i Uppsala vann pris för sitt förslag till nya användningsområden för Exegers solceller.  

Högstadieeleverna har efter arbetet med Problemlösarna fått betydligt mer kunskap om ingenjörsyrket.

Gudrun Lindfors-Rönnblom
Publicerad onsdag, 22 juni 2016 12:20 Uppdaterad onsdag, 22 juni 2016 13:46

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

bild webb prislista 2018

Begagnat marknaden

  • omslag vt 11 2017omslag gulingen 11 2017

Sök i nyheter